Mamatanoda

Mesék, receptek,szépségápolás,háztartási trükkök


Egyéni fejlődéstől függően 4-6 hónapos kor után már nem elég a babák számára eddig kizárólagosan  adott anyatej: ekkortól ajánlott a szilárd ételek fokozatos bevezetése a baba étrendjébe. Lényeges, hogy a hozzátáplálás lehetőség szerint még a szoptatás ideje alatt elinduljon, és ne kezdődjön a 17. hétnél előbb, de ne is halasszuk a 26. hétnél későbbre, mert ezzel nagyban növeljük többek között az allergia kialakulásának kockázatát.

Hozzátáplálás során az új ételek adásának sorrendje nem szigorú előírások szerint történik, hanem a baba igényeinek és fejlettségének megfelelően. Azonban a kíméletes bevezetés érdekében jó, ha néhány szabályt azért betartunk. Ehhez az időszakhoz érdemes megfogadni a tanácsot, hogy kezdetben napi 1-2 étkezés során adjunk új típusú ételt, és fokozatosan emeljük a mennyiséget. Az új ételek egyenként kerüljenek bevezetésre és közöttük legalább 3-5 nap teljen el.

Az új ételeket érdemes délelőtt megkóstoltatni, ugyanis ha fellép bármilyen allergiás reakció, akkor azt délután és este könnyebben észrevesszük, még az éjszakai pihenés előtt. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a babánk teljesen egészséges és nyugodt legyen, tehát lehetőség szerint ne utazás közben vagy számára idegen helyen kísérletezzünk új étellel. Az ideális mennyiség az első kóstoltatásra 10-20 g, ami a következő napokban a baba igényeinek megfelelően növelhető. Ha az első próbálkozáskor úgy tűnik, hogy nem ízlik a babának az újdonság, próbáljuk meg másnap, vagy akár egy héttel később.

A népszerű kétkanalas módszert kipróbálhatjuk a hozzátáplálás kezdeti szakaszában. A kétkanalas módszer azt jelenti, hogy a kisbabánál és a kismamánál is van egy-egy kanál. Miközben a baba felfedezi a kanál használatát, az anya ténylegesen is megeteti a picit. Etetés előtt készítsünk minden a közelünkbe a bébiételtől a partedlin át a kiskanálig, hogy minél nyugodtabb körülmények között történjen az étkezés.

Különösen, ha éppen egy új ízt akarunk mutatni a babánknak. A hozzátáplálás első heteiben minél folyékonyabb állagú legyen az étel, amit a babánknak adunk: éppen elég neki az új ízeket kipróbálni, az étel állaga hasonlítson minél inkább az anyatejre. Ebben az átmeneti időszakban ezért praktikus a különböző tejpépeket kipróbálni: úgy kóstol meg új ízeket a babánk, hogy folyékony táplálékot vesz magához. Néhány hét múlva aztán adhatunk sűrűbb pürét vagy sűrűbbre készített tejpépeket is. A tejpépek után az első ételek lehetnek a gyümölcsök és a zöldségek, püré formájában.

Meddig folytassam a szoptatást? Az új ételek bevezetése nem a szoptatás helyettesítése vagy befejezése miatt történik, hanem annak kiegészítésére: a folyékony, tejalapú táplálást 1 éves korig folytassuk továbbra is. Ha az anyatej mennyisége a hozzátáplálás ellenére sem elegendő, adjunk az életkornak megfelelő tápszert, esetleg tejpépeket a babának.

A Nestlé termékek közül a BEBA Pro tápszercsalád IMMUNONUTRIENTS* tartalmú. Emellett az egyetlen csecsemőtápszer Magyarországon, amely Bifidusz BL-t tartalmaz. A termékekben lévő bifidusz (Bifidusz BL) az anyatejjel táplált csecsemők emésztőrendszerében meglévőhöz hasonló bifidobaktérium. Az Immunonutrients összetevők pedig a baba immunrendszerének megfelelő működését támogató fontos vitaminok és ásványi anyagok.

Tippek a tápszer elkészítéséhez

  • A cumisüveget, a cumit, és a kupakot mindig alaposan mossuk ki, hogy ne maradjon benne tápszer, majd sterilizáljuk őket 10 percig tartó forralással.

  • A BEBA Pro tápszert legfeljebb 40°C-os vízhez adagoljunk, mert a benne található bifiduszok csak így fejtik ki pozitív élettani hatásukat.

  • Ne térjünk el a tápszeres doboz oldalán adagolási útmutatótól, mert ez veszélyes lehet a babára.

  • Az etetés előtt meg kell győződjünk meg arról, hogy megfelelő hőmérsékletű-e az étel, nehogy megégesse a baba a száját.



Hozzátáplálás során az új ételek adásának sorrendje nem szigorú előírások szerint történik, hanem a baba igényeinek és fejlettségének megfelelően.

A hozzátáplálás első heteiben minél folyékonyabb állagú ételt kell a babának adni, hiszen éppen elég neki kipróbálni és megszokni az új ízeket az anyatej helyett, így az anyatejhez hasonló állag segíti a megszokás folyamatát. Ebben az átmeneti időszakban praktikus a különböző tejpépeket kipróbálni, hiszen ezek segítségével a babánk úgy kóstol meg új ízeket, hogy folyékony táplálékot vesz magához. Ezt követően, néhány hét elteltével már adhatunk sűrűbb pürét és sűrűbbre készített tejpépeket is. Az első ételek a gyümölcsök és zöldségek közül kerüljenek ki püré formájában.

Gyümölcsök esetében az alma és az őszibarack után óvatosan idénygyümölcsként a sárgadinnye, a meggy, a cseresznye, a jó minőségű, hámozott szilva, majd a toleranciának és érzékenységnek megfelelően a körte és a déligyümölcsök következzenek. A gyümölcsöt lé, majd pép formájában adjuk. Ne cukrozzuk, ne adjunk hozzá kekszet vagy babapiskótát.

A zöldségek bevezetését burgonyával kezdjük, és a főzelékek sűrítése is ezzel történjen az első életévben. A burgonya után a sárgarépa, a cékla, a saláta, a sütőtök, a szelőtök, a gesztenye, a brokkoli, a kelbimbó, a spenót, a zöldborsó, a zöldbab és a spárga következzék. Magas, nehezebben emészthető rosttartalmuk miatt a kelkáposztát, karalábét, karfiolt csak 8 hónapos kor után próbáljuk ki. Spenótot, sóskát magas oxalát-tartalmuk miatt csak hetente egy alkalommal ajánlott adni.

A pürék bevezetését a szoptatást követően, 1-2 kanállal kezdjük. A következő napon 3-4, majd 6-8 kanálnyira emeljük az adagot, és így folytatva mindig duplázzuk az előző napi mennyiséget. Ahogy növeljük a gyümölcs mennyiségét, arányosan csökkenjen az anyatejbevitel. Ezzel a tempóval 7-10 nap alatt kiválthatunk egy szoptatást. Általában 1-3 hét alatt célszerű egy szoptatást teljesen helyettesíteni. Legutoljára a reggeli, illetve az esti szoptatást hagyjuk el.

Húst a tejpépek, a gyümölcsök és a zöldségek bevezetése után 1-2 hónappal, de leghamarabb 6 hónapos kortól ajánlott adni a babánknak. Lehetőség szerint zsírtalanított hús ajánlható. Húskészítményt, felvágottat ne adjunk a csecsemőnek. A szálkamentes, édesvízi hal adása táplálkozásélettani szempontból hasznos.

Ha bizonytalanok vagyunk, a hozzátáplálást illetően, egyeztessünk gyermekorvosunkkal vagy védőnőnkkel a kérdésről.





Ízletes salátafőzelék

(4 hónapos kortól)

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb salátalevél,
  • 1 közepes sárgarépa,
  • fél fehérrépa,
  • 1 közepes burgonya.

(Elkészítési idő: 25 perc)

Az elkészítés menete:

A salátát alaposan megmosom folyó víz alatt, majd kis edénybe teszem, és néhány perc alatt jól szétfőzöm. A sárgarépát és fehérrépát  alaposan megmosom, megtisztítom, közepes vastagságú karikákra vágom, lábosba teszem, és felöntöm annyi vítel, hogy épphogy ellepje. Néhány perc alatt puhára főzöm. Ha megpuhult, hozzárakom a burgonyát, pici sót és felengedem vízzel. A burgonya pillanatok alatt megfő. Ha minden megfőtt, a salátával együtt összeturmixolom, a főzőlével pedig megfelelő állagúra hígítom. Akkor jó a bébiétel állaga, ha az etetőkanál épphogy eldől benne.
TIPP:
  • A sárgarépa nyersen székletlazító, főve pont ellentétes hatást vált ki.
  • Egyszerre egyféle zöldséget, gyümölcsöt kínáljunk, de ha ezen már túl vagyunk, akkor jó választás ez a főzelék.
  • Sózni nem szükséges.
-------------------------------------------------------------------------------------------

Sült alma

(6 hónapos kortól )

Hozzávaló: 2-3 alma

Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokra. Mosd meg az almákat. Minden egyes almát csomagolj szorosan alufóliába. Süsd 30-40 percig. Villával ellenőrizheted, mikor puhult meg. Hámozd meg, vágd ki a magházat. Törd össze vagy turmixold az almákat. Két-három darabból lesz egy csészényi püré. Ugyanilyen módszerrel készíthetsz körtét is, de az kb. fele idő alatt megpuhul. 

--------------------------------------------------------------------------------------------


Spenót krumplival

(7 hónapos kortól)

Hozzávalók:

  • 100 g tisztított spenótlevél,
  • 50 g burgonya,
  • 15 g banán,
  • 1 mokkáskanál olaj

(Elkészítési idő: 5 perc)

Az elkészítés menete:

A spenótot levelenként megmossuk, a szárait letépjük. 4-5 percig forró vízben főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük (csak így marad szép zöld). A banánnal együtt pépesítjük. A burgonyából pürét készítünk a szokott módon, majd hozzákeverjük a spenótpürét. Bármilyen feltét illik hozzá.


TIPP:
  • A nagyobbacska gyerekekkel is könnyebb megetetni, ha a Popeye-re, a tengerészre hivatkozunk.


--------------------------------------------------------------------------------------------

Sárgarépás rizs csirkehússal

(8 hónapos kortól)

Hozzávalók:

  • 2 szál sárgarépa,
  • 1 szelet kicsontozott csirkemell,
  • 30 g rizs,
  • 1 ek. vaj,
  • 2 ek friss narancslé.

(Elkészítési idő: 35 perc)


Az elkészítés menete:

A sárgarépát folyó víz alatt megmossuk, és vékonyan meghámozzuk, majd durva reszelőn lereszeljük. A csirkehúst alaposan megmossuk, kis kockákra vágjuk, és a vajon megpirítjuk. A húst nem kell fűszerezni, a csöppségek még nem igénylik az erős ízeket. A megpárolódott húshoz a sárgarépát és a rizst hozzáadjuk, majd felöntjük 1 liter vízzel. Újraforrástól számított 25 percig lassan pároljuk , néha megkeverjük. A sárgarépás rizst hőtartó tányérra rakjuk, a maradék vajat és a narancslevet hozzákeverjük.


TIPP:
  • A narancslé a fokozott allergének közé sorolható. Ha a kisgyermek azelőtt még nem kapott volna, akkor figyeljük a szervezetének a reakcióit. Sokaknál piros kiütések jelennek meg tőle, vagy esetleg légzési elégtelenséget is kiválthat. A bevezetést mindig 1-2 kávéskanálnyi adaggal kezdjük.
  • A rizs alapvető szénhidrát forrás, de fehérjét, növényi zsírt, ásványi anyagokat  és vitaminokat  is tatralmaz.
-------------------------------------------------------------------------------------------


Tejbepapi

(10 hónapos kortól)

Hozzávalók:

  • 2 dl víz,
  • 2 mérőkanál tápszer,
  • 3 ek kukoricadara (ha nincs, akkor búzadara is jó),
  • fél banán.

(Elkészítési idő: 15 perc)


Az elkészítés menete:

A vizet feltesszük főni. Beleaprítjuk a fél banánt. Ettől lesz kellemes édeskés a bébipapink. Beleszórjuk a kukoricadarát, majd forrástól számított 5 percig, folyamatos kavargatás mellett főzzük. Ha a kukoricadara megpuhult, levesszük a tűzről. Megvárjuk, hogy picit visszahüljön, hogy a táp vitamin tartalmát ne ölje meg azonnal. Ha megfelelő hőmérsékletű, akkor hozzákeverjük a 2 mérőkanál tápszert, és kiskanállal kínálom a kicsinek.

TIPP:

  • A banános vagy a natur tápszert szoktam használni, hogy ne keveredjen fölöslegesen más íz a bébipapiba.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Almás kiwi pép

(12 hónapos kortól)

Hozzávalók:

  • 1 alma,
  • 2 kiwi,
  • 1-2 babapiskóta.

(Elkészítési idő: 5 perc)

Az elkészítés menete:

Az almát meghámozom, és lereszelem. A kiwiket is meghámozom, és villával összetöröm, majd hozzákeverem az almához. Nagyon finom együtt az alma és a kiwi! Babapiskótát is morzsolok hozzá. Kanállal kínálom.

TIPP:
  • Teljes kiörlésű babapiskótával egészségesebb.
  • Gyulladásos megbetegedések esetén hatékony gyógymód lehet a kiwi fogyasztása.
  • A kiwi jelentős C-vitamin forrás. Már egyetlen szem elfogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünket.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Mézes sárgarépa burgonyahabbal

(12 hónapos kortól)

Hozzávalók:

  • 3 közepes sárgarépa,
  • 1 szelet sertéshús,
  • 2 közepes burgonya,
  • 1 ek vaj,
  • 1 tk méz,
  • 1 késhegynyi ánizs.

(Elkészítési idő: 30 perc)

Az elkészítés menete:

A burgonyát folyó víz alatt alaposan megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy épphogy ellepje, és megfőzzük. A sárgarépákat folyó víz alatt megmossuk, meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A húst vékony csíkokra vágjuk, a vajon kicsit megpirítjuk, majd a sárgarépákat hozzáadva, 2-3 evőkanál vízzel puhára pároljuk. Ha megpuhult a hús és a répa is, akkor a mézet, az ánizst és a megmaradt vajat hozzáadjuk, és elzárjuk alatta a tüzet. A főtt krumplit leszűrjük, és burgonyanyomóval egyenesen a hőtartó tányérba nyomjuk. A mézes sárgarépás husit a tetejére tesszük.
TIPP:
  • Fogatlan, vagy kevés foggal rendelkező babáknak a burgonya főzőlevével péppé turmixolhatjuk.
-------------------------------------------------------------------------------------------

Rudis alma

(12 hónapos kortól)

Hozzávalók:

  • 1 túró rudi,
  • 1 nagyobb alma.

(Elkészítési idő: 5 perc)


Ha a gyerek nem éhes, vagy nincs étvágya, vagy egyszerűen játszani jobb, mint enni, ezt akkor is kérni fogja, az tuti biztos. Mondjuk a csoki a cukor tartalma miatt nem feltétlenül a legegészségesebb, de én mindig azzal nyugtatom magam, hogy a túró ugye kell a csontoknak, a csoki pedig étcsoki, ami meg nem annyira rossz (reméljük).

Az elkészítés menete:

Az almát meghámozom, eltávolítom a magházát, majd felkockázom, hogy a tálas mixerbe beférjen. Mellé darabolom a rudit is, majd alaposan összedolgozom.

TIPP:

  • A túró rudi az az étel, amit minden körülmények között általában megesznek a gyerekek, így éhségsztrájk esetére ez az étel tökéletes uzsonna vagy tízórai.
  • Az egész úgy is nagyon finom, ha az almát durvára reszeljük, a rudit beletördeljük apróra és egy villával összekavarjuk. Nagyobb gyerekek ezt szeretik.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Müzli

(1 éves kortól)

Hozzávalók:

  • 2 közepes alma,
  • 1 banán,
  • 1-2 marék müzli, vagy gabonapehely, vagy zabpehely,
  • 1 dl tej,
  • 1 ek méz,
  • 2-3 ek darált dió.

(Elkészítési idő: 5 perc)

Az elkészítés menete:

Egy lapos, széles, zárható tetejű tálkába teszek 1-2 marék gabonapelyhet (én a puffasztott gabonakarikákat szeretem, de az anyósom az előzőleg forró vízbe áztatott zabpehelyre esküszik - ki, mit szeret), leöntöm kb. 1 dl tejjel. Nem kell, hogy ellepje a karikákat a tej, csak épphogy felszívja kicsit.

Ráreszelek 2 megmosott, meghámozott almát, a banánt felkarikázom, és a tetejére teszem. Az egészet megszórom darált dióval, majd megcsorgatom pici mézzel. (Ha a gabonapehely előzőleg cukrozott volt, akkor ez a lépés akár ki is maradhat, mert akkor túl édes lesz.)

Az egészet finoman összeforgatom, hogy ne törjön össze túlságosan, majd kistányérokba adagolom. A maradékot elteszem akár másnapra is lezárva.

TIPP:

  • Teljes értékű uzsonnának tekinthető ez a müzli. Tele vitaminnal, fehérjével, zsírral, szénhidráttal.
  • Aki még jobban szeretné "kavarni az ízeket", az akár mazsolát, aszalt meggyet, vagy más aszalt/friss gyümölcsöt is tehet bele.

--------------------------------------------------------------------------------------------








Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 1
Heti: 22
Havi: 88
Össz.: 14 092

Látogatottság növelés
Oldal: Bébiételek
Mamatanoda - © 2008 - 2024 - mamatanoda.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »